Řešíte nedostatek vitamínů v zimě? Chcete své tělo posílit, aby lépe odolávalo infekcím? Existuje způsob, jak si chytře obohatit jídelníček v každém ročním období!
Ani v zimě nemusíte okamžitě běžet do lékárny pro posilu v podobě syntetických preparátů. Tím spíše, že jsou drahé, a špatně stravitelné. Ani nemusíte nakupovat hromady zeleniny z marketů, která je zdaleka a často silně chemicky ošetřena. Mnohem lepší volbou je vlastní sklizeň, třeba z okenního parapetu!
Jestliže máte pocit, že v zimě se nic sklízet nedá, pak se velmi mýlíte, jde to! Dokonce si můžete vypěstovat bohatou úrodu i v případě, že nevlastníte ani kousek půdy, ani malou zahrádku či prostorný balkón, zkrátka nic. Bohatě vám vystačí třeba i garsoniéra, vlastně jen malý kousek místa s pokojovou teplotou a přístupem slunečních paprsků.
Ovšem to nejdůležitější, co je k bohaté úrodě potřeba, jsou semínka. Když si z nich vypěstujete mladé výhonky, nebude to trvat déle, než několik dnů, a můžete si být jistit tím, že takovým jednoduchým způsobem získáte to nejlepší, co nám příroda nabízí.
Mladé výhonky rostlin, tedy klíčky, jsou nabité cennými živinami. Najdete v nich jak vitamíny, tak i minerály, enzymy, antioxidanty, vlákninu, a pak také další cenné látky, které jsou pro jednotlivé druhy rostlin specifické. A získat jich dostatek ve velice chutné podobě není nijak složité.
Budou se vám k tomu hodit semena a biomiska na jejich klíčení. Semena vložte do misky a zalijte je vodou tak, aby je přesahovala – když je takto ponořená necháte přes noc, krásně nabobtnají. Poté vodu slijte a semínka pravidelně prolévejte vodou, dvakrát až třikrát denně. Brzy se objeví první klíčky, a ty porostou doslova jako z vody. Jakmile dosáhnou potřebné velikosti, můžete sklízet.
Záleží jen na vás, jak s nimi v kuchyni naložíte – přijdou vám vhod v rámci teplých i studených jídel. A několik dní vydrží křupavé v lednici.