Mnozí z nás sledují v televizi pořady o vaření. A velmi často tam vidíme i muže, jak se zapojují do vaření a vždy chtějí něco chutného uvařit. Mnozí z nich to skutečně dokážou. A věřte, že snad každá žena přivítá, když její muž připraví chutný pokrm.
To staré pořekadlo, že „láska prochází žaludkem“ snad platí odpradávna. Když vaří pro rodinu žena, tak se určitě snaží vařit tak, aby to chutnalo celé rodině, tak snad proto, kvůli dětem, je s dochucováním jídla ostřejším kořením opatrnější.
Tento krátký článek je určen pro inspiraci ve vaření všem, kteří si občas rádi pochutnají na jiné kuchyni než je česká, na kuchyni, která nabízí originální jak koření, tak různé speciality pikantnějších chutí.
Nemusíme cestovat daleko, náš blízký soused – Maďarsko, je vyhlášeno svoji specifickou a zdravou kuchyní, která jídlům díky své červené sladké a pálivé paprice, feferonkám, křenu, česneku, estragonu, oreganu, kopru, bobkovému listu, kmínu, čerstvých paprik a rajčat. Ze zralých červených paprik známe mletou sladkou a pálivou papriku ohnivé barvy a zralá rajčata se často okořeněné suší. Zvlášť v maďarské kuchyni s těmito ingrediencemi se dají připravit báječná jídla s nezaměnitelnou maďarskou chutí. Kdy připravené jídlo je skutečně velmi chutné a přitom nemusí být zrovna velmi ostré nebo pikantní.
Maďarská kuchyně je specifická, zdravá, vydatná, s pikantními i lehkými pokrmy. Každý region v Maďarsku má samozřejmě své speciality.
Maďarská kuchyně je hlavně vyhlášená svou paprikou – čerstvou a mletou. Sladká, pálivá a uzená mletá paprika snad na celém světě nemá konkurenci, jak v chuti, tak především v ohnivé barvě. Je to tím, že se pěstuje v oblasti Kalosca, kde jsou ideální podmínky pro její růst. Je tu plno slunce, správná nadmořská výška a hlavně tu nejsou velké výkyvy teplot.
Snad proto všechny produkty jako jsou například specifické maďarské uzeniny, nakládaná zelenina, paprikové krémy, nakládaný sýr s feferonkami a mnoho dalších potravin, jsou velmi chutné a nezaměnitelné.